Nadia Pons
INNOVACIÓ

Entrevista

Nadia Pons, Gerent del Programa d’Emprenedoria del Col·legi de Metges de Barcelona

“El gran repte és augmentar el nombre de metges i metgesses que volen formar part de projectes d’emprenedoria”

Amb una sòlida experiència en innovació i creació d’empreses de base tecnològica, Nadia Pons és la nova responsable del Programa d’Emprenedoria del CoMB. Aquest programa continua al costat dels emprenedors per ajudar-los a fer realitat els seus projectes, però també aportarà noves accions i línies de treball. De fet, ja està col·laborant en l’organització de la jornada “Graphene for biomedical applications”, que serà la iniciativa europea més rellevant sobre aplicacions basades en el grafè en medicina. A més, vol establir noves aliances i col·laboracions per tal d’oferir als col·legiats recursos i eines amb els quals assolir l’èxit dels seus projectes.

Quines són les novetats del Programa d’Emprenedoria?
Volem esdevenir un segell de validació en la preparació de projectes d’emprenedoria que generin impacte en medicina i salut. L’objectiu és poder guiar els emprenedors en el dinàmic ecosistema de la innovació i dotar-los d’eines per tal que els seus projectes vagin endavant i aconsegueixin el finançament necessari. Una de les grans característiques de Barcelona com a hub d’emprenedoria en salut és l’excel·lència de les tecnologies i els professionals, fet que determina un ambient de gran competència. Per generar projectes d’èxit, el col·lectiu mèdic haurà de treballar de la mà d’enginyers, informàtics, biòlegs, dissenyadors, químics i biotecnòlegs, entre d’altres. El Programa d’Emprenedoria també vol ser nexe entre medicina i tecnologia i contribuir a la generació d’equips transversals.

Com podeu ajudar als col·legiats?
Oferim una eina d’assessoria per a creació i gestió de projectes empresarials nascuts de tecnologies disruptives i posem a la seva disposició una àmplia xarxa de contactes per a la consolidació de les seves propostes. 

Continuareu fent els Fòrums d’Inversió Healthcare?
Sí, aquesta activitat és producte d’una excel·lent herència de l’anterior programa “Metge Emprenedor”, que va néixer el 2009 i ha ajudat a dinamitzar més de 700 projectes de biomedicina, mobilitzant al voltant de 100 milions d’euros, l’octubre celebrarem la 25a edició del Fòrum.

Heu plantejat noves accions?
Amb l’objectiu de mantenir els avenços en medicina lligats a la disrupció científica i afavorir les col·laboracions entre tecnòlegs i col·legiats, el pròxim 6 de novembre organitzem, conjuntament amb el Graphene Flagship, la jornada “Graphene for biomedical applications”. Aquesta serà la iniciativa europea més rellevant per al desenvolupament d’aplicacions biomèdiques basades en grafè.

Preveieu col·laborar amb altres institucions?
Col·laborarem amb institucions europees que facilitin la internacionalització de l’emprenedoria. A més, ens estem reunint amb els principals centres de recerca on es desenvolupen tecnologies que poden ser d’interès de la medicina i col·legis com el d’Enginyers de Barcelona i el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona. De la mateixa manera, estem enfortint les col·laboracions amb les oficines d’innovació dels hospitals.

Quines experteses aportes com a nova responsable del programa?
Sóc biòloga, especialitzada en innovació i en creació d’empreses de base tecnològica. La meva experiència es basa en detectar tecnologies amb potencial comercial i desenvolupar un camí per a la seva explotació. Compto amb un sòlid coneixement del funcionament intern del sistema de recerca català i europeu i del marc legal en el qual la ciència pot convertir-se en tecnologies d’impacte a la societat.

Quins són els reptes que et proposes en aquesta nova etapa del programa d’emprenedoria?
El principal repte és poder proporcionar connexió entre les experteses necessàries per a l’èxit individualitzat de cada projecte. Per això, és important ampliar la xarxa de contactes de gran qualitat i seleccionar la participació en esdeveniments que aportin valor afegit. Aquestes són les bases pel següent gran repte, que és ajudar a augmentar el nombre de metges que volen formar part de projectes d’emprenedoria.