Jaume Padrós
CoMB

Vivències, evidències i reptes davant la pandèmia de COVID-19

La pandèmia de la COVID-19 ens ha obligat a retardar la nostra cita amb la revista CoMB. Hauríem volgut tornar-hi en una situació ben diferent. Imaginàvem, ingènuament, que, un cop passada la primera onada de l’epidèmia de COVID-19, ens podríem retrobar en
una mena de calma tensa, recuperant forces i, alhora, vigilants i concentrant esforços a controlar el més mínim rebrot. Som a finals de juliol, i, per desgràcia, s’han complert les pitjors previsions sobre l’avançament dels rebrots a Catalunya. El repunt de casos ens ha agafat cansats, físicament i mental. Pendents d’unes merescudíssimes vacances que alguns professionals acaben d’iniciar o que ni tan sols han arribat a començar.

No hi ha dubte que, sense l’enorme i impagable entrega de tots vosaltres i del conjunt dels professionals sanitaris, no ens n’hauríem sortit del primer embat de la pandèmia. Hem demostrat capacitat de reacció, d’autoorganització, de treball en equip, flexibilitat, empatia i responsabilitat… I estem pagant també un alt preu en la nostra salut, física i, sobretot, emocional. No som herois, però alguns s’hi han deixat la salut i la vida.

No ho oblidem. Les autoritats no poden perdre de vista que som necessaris avui, però també demà i que necessitem protecció física (EPI), però també mental.

És important també aprendre de les lliçons que ens està deixant aquesta crisi: què funciona i què no funciona del nostre sistema sanitari i, fins i tot, què entorpeix la nostra tasca assistencial. Des del Col·legi i des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ho hem posat ben clar negre sobre blanc i hem fet arribar reflexions i propostes de canvi a governs i legisladors. Hem instat a un pacte polític que materialitzi la imperiosa necessitat de transformar de manera profunda el nostre sistema sanitari, començant per una dotació necessària, suficient i digna de recursos.

Confiem que ens escoltin i que hi arribem a temps. És prioritari reforçar la salut pública en un món global com el nostre, amb serveis de vigilància en coordinació amb l’atenció primària, que també cal reforçar. Aquesta ha de ser una pota fonamental del sistema per manegar situacions com l’actual i per contenir nous brots. Ara estem patint aquesta greu mancança.

Des del Col·legi hem posat tots els esforços a estar a l’altura del que els professionals heu donat durant la primera fase de la pandèmia. Vam reaccionar amb immediatesa per posar a l’abast solucions, ajuts i suport per als col·legiats, tant del sector públic com privat, però també per als centres sanitaris i socials i per a la població en general. Hem vehiculat nombroses propostes i iniciatives als responsables polítics i sanitaris.

Vam agilitzar la col·legiació de metges graduats i vam activar la borsa de suport de metges jubilats o que es trobaven sense activitat i que estaven en disposició d’ajudar. Vam posar en marxa programes de telesuport psicològic individual i per a equips i un programa d’ajudes econòmiques i prestacions socials, també d’assessorament legal i laboral… Us hem anat informant de totes aquestes accions, moltes de les quals continuen vigents i us en fem recordatori en aquesta revista.

Entre març i juny, hem dut a terme, en col·laboració amb la Fundació Àngel Soler Daniel, la campanya #ElCoMBActua, gràcies a la qual vam poder lliurar material sanitari i de protecció i equipament divers per valor de 2,6 milions d’euros a prop d’un miler de centres sanitaris i socials. Mai abans el CoMB havia gestionat una iniciativa com aquesta, que va desbordar les nostres previsions de participació i que, sobretot, ha estat d’enorme utilitat, en fer arribar material allà on professionals, pacients i residents més ho necessitaven.

Estem cansats, però, alhora, som conscients de la feina feta. Hem fet allò que ens tocava fer i ho hem fet bé. Hem estat i som protagonistes en la lluita contra la COVID-19 i volem ser també protagonistes actius de la transformació del sistema sanitari, liderant
els canvis per enfortir-lo i per adequar-lo millor a les necessitats de la societat del segle XXI. Ens ho mereixem!


Jaume Padrós Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona