El CoMB als mitjans
CoMB

El CoMB als mitjans

Aparició de la COVID-19  i aspectes clínics

Al llarg de l’evolució de la pandèmia els especialistes en medicina preventiva i salut pública i membres de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) Antoni Trilla i Magda Campins han fet declaracions a diversos mitjans de comunicació sobre aspectes científics i epidemiològics. Tant Campins com Trilla han estat dues de les cares visibles de professionals als mitjans al llarg de la pandèmia.

Antoni Trilla

Magda Campins

Accions col·legials contra el coronavirus

Al començament de la crisi provocada per la COVID-19, el CoMB va promoure accions per intentar pal·liar els seus efectes en el sistema sanitari. Els mitjans de comunicació en van destacar algunes relacionades amb la Borsa de Suport COVID-19, com la crida a metges jubilats perquè col·laboressin a Igualada, o el tràmit de la col·legiació exprés per facilitar la incorporació immediata dels graduats en medicina. La notícia va sortir publicada a les agències EFE i Europa Press; els diaris La Vanguardia, Ara i El Mundo; les publicacions especialitzades ActaSanitaria.com i RedacciónMédica.com, i les publicacions electròniques ElDiario.es, ElConfidencial.com, Ccma.cat, ElPuntAvui.cat, ABC.es, NacióDigital.cat, ElMón.cat, ElNacional.cat i CrónicaGlobal.com, entre d’altres.

Consideracions deontològiques

Des del punt de vista de la deontologia mèdica, hi ha hagut diverses accions del CoMB i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) que han aparegut als mitjans de comunicació: la creació de la comissió específica i permanent del CCMC (16 de març), les recomanacions relacionades amb les decisions ètiques difícils i l’adequació de l’ingrés a l’UCI (20 de març) o amb l’atenció a les persones grans fràgils i en final de vida en l’entorn residencial. Aquestes notícies, i diverses declaracions de Monsterrat Esquerda, presidenta de la Comissió de Deontologia del CCMC, han aparegut a les agències Europa Press i EFE; les televisions Telecinco i Betevé; les emissores Catalunya Ràdio, RAC1 i Ràdio 4; els diaris Ara, El Periódico de Catalunya, El Mundo, ABC i 20 minutos; la publicació especialitzada RedacciónMedica.com, i les publicacions electròniques ElPaís.com, ElConfidencial.com, LaVanguardia.com, Ara.cat, NacióDigital.cat, LaRepública.cat, ElNacional.cat, Crónica-Global.com i TotBarcelona.cat, entre d’altres.

Manca de material

La pandèmia va tensionar el sistema sanitari i va provocar la reclamació col·legial de que els professionals sanitaris tinguessin a la seva disposició equips de protecció per exercir en condicions de seguretat. La notícia va aparèixer a mitjans de comunicació com l’agència Europa Press; la televisió TV3; les emissores RAC1 i Cadena COPE Catalunya i Andorra; els diaris La Vanguardia, Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui i les publicacions electròniques Ccma.cat, Betevé.cat, Vilaweb.cat, ElNacional.cat, CatalunyaDiari.com, LaRepública.cat, NacióDigital.cat, entre d’altres.

Jaume Padrós

Servei de Telesuport psicològic

El 18 de març, la Fundació Galatea va oferir el Servei de Telesuport psicològic per als professionals de la salut i l’àmbit social en situació de patiment emocional per la crisi sanitària de la COVID-19. Poc despres, el servei es va ampliar a tot l’estat, amb la col·laboració del Ministeri de Sanitat, la Fundació Bancària La Caixa. Diversos mitjans de comunicació van recollir aquestes notícies, així com declaracions i entrevistes d’Antoni Calvo, director de la Fundació Galatea, com les agències Europa Press i EFE; les televisions TV3, TVE1 Antena 3, IB3, La Xarxa i TV Badalona; les emissores Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena SER, Onda Cero i Cadena COPE Catalunya i Andorra; els diaris La Vanguardia, Ara, El Periódico de Catalunya, El País, El Punt Avui, ABC i La Razón; les publicacions especialitzades DiarioMédico.com, RedacciónMédica.com, ConSalud.es, Eldiaridelasanitat.cat i MedicinaTV.com, i les publicacions electròniques Ccma.cat, ElDiario.es, Público.es, LaRepública.cat, ElNacional.cat, CatalunyaPress.cat i CrónicaGlobal.com, entre d’altres.

Antoni Calvo

Contractació dels R4 com a adjunts

El 19 de març, el CCMC va reclamar al Ministeri de Sanitat que les pròrrogues de contractes que els centres sanitaris feien als metges residents d’últim any es formalitzessin amb la categoria de metges adjunts o equivalent. Van publicar la notícia les agències EFE i Europa Press, els mitjans especialitzats DiarioMédico.com i Eldiaridelasanitat.cat i les publicacions electròniques LaVanguardia.com, ElPunt-Avui.cat, Público.es i MetrópoliAbierta.com, entre d’altres.

Campanya de donacions

El 21 de març es va posar en marxa la campanya, impulsada pel CoMB i gestionada a través de la Fundació Àngel Soler Daniel, que tenia com a objectiu la recollida de material mèdic i d’aportacions econòmiques per a la compra de material i equipament sanitari. Va ser especialment destacada l’aportació d’un milió d’euros a càrrec de Josep Guardiola, entrenador del Manchester City, així com la iniciativa “Esprint Solidari” d’Òmnium Cultural, i moltes altres aportacions rebudes de gairebé 1.400 donants, entre particulars, empreses i entitats. Jaume Sellarès, vicepresident del CoMB, va ser el portaveu principal. La notícia va sortir publicada a les agències Europa Press, EFE i Agència Catalana de Notícies, les televisions TV3, Cuatro, Telecinco i Euskal Telebista; les emissores de ràdio Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena SER, Ràdio 4, Xarxa Ràdio i Cadena COPE Catalunya i Andorra; els diaris La Vanguardia, Ara,  El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, El País, La Razón, Regió 7, El 9 Nou, Segre, Expansión, Marca, As, El Mundo Deportivo i Sport; les publicacions sanitàries PlantaDoce.com i Medicina21.com, i les publicacions electròniques Ccma.cat, Antena3.com, LaSexta.com, Eldiario.es, Ara.cat, Beteve.cat, Público.es, ABC.es, Vilaweb.cat, ElMon.cat, LaRepública.cat, ElNacional.cat, NacióDigital.cat i CrónicaGlobal.com, entre d’altres.  

Jaume Sellarés

Tramitació de baixes laborals

El 25 de març, el CCMC i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària van emetre una nota on demanaven suspendre temporalment la tramitació per part dels metges de les baixes laborals durant la crisi sanitària. Van recollir la notícia les agències Europa Press i EFE; els diaris Ara, La Vanguardia i El País; les publicacions especialitzades RedacciónMédica.com i MedicinaTV.com, i les publicacions electròniques LaVanguardia.com, Ara.cat i ABC.es, entre d’altres.

Pseudoteràpies contra la COVID-19

El 3 d’abril el CCMC va denunciar Josep Pàmies davant la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per promoure el producte MMS com a tractament de la COVID-19 en plena emergència sanitària. També es va denunciar una trobada promoguda per Pàmies al juny per fomentar el contagi de la COVID-19. La notícia va sortir publicada a les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; les televisions TVE1, La Sexta i Cuatro; els diaris El Periódico de Catalunya, Ara, ABC, El Mundo, La Mañana i Segre; les publicacions sanitàries DiarioMédico.com, RedacciónMédica.com, MedicinaTV.com i ConSalud.es, i les publicacions electròniques ElDiario.es, ElPaís.com, LaRazón.es, LaSexta.com, Betevé.cat, Ccma.cat,  LaRepública.cat, ElNacional.cat, ElMón.cat, NacióDigital.cat, Vilaweb.cat i CrónicaGlobal.com, entre d’altres.

Decàleg per a la reforma del Sistema de Salut de Catalunya

L’11 de juny va tenir lloc la roda de premsa de presentació del “Decàleg per a la reforma del Sistema de Salut de Catalunya”, elaborat pel CCMC, la Societat Catalana de Gestió Sanitària i el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, on es reclamava un pacte nacional per reformar el sistema sanitari català i una inversió addicional de 5.000 milions d’euros. La notícia va aparèixer a les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; les televisions TV3, TVE, La Sexta, Betevé i La Xarxa; les emissores Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena SER i COPE; els diaris La Vanguardia, Ara, El Punt Avui, El Periódico de Catalunya, El País, El Mundo, La Razón, ABC, Diari de Girona, La Mañana i Segre; les publicacions especialitzades DiarioMédico.com, RedacciónMédica.com i Eldiaridelasanitat.cat, i les publicacions electròniques Eldiario.es, LaVanguardia.com, ElPaís.com, Vilaweb.cat, ElMón.cat, ElNacional.cat i LaRepública.cat, entre d’altres.